喺香港仔撞到既街坊嬸嬸……竟然係72511

傍晚同羅冠聰一齊去香港仔派單張,個街站都未擺好位,就已經有第一位走嚟搵我地既居民,佢係一個街坊打扮嘅嬸嬸,一開口就話好支持我地後生仔,亦覺得年輕人係香港希望咁樣。

坦白講,選舉期間都見過好多居民,咁講完多謝之後,諗住同佢傾多幾句,但誓到估唔到嬸嬸就話:「其實我係 72511,當時同呀聰一齊被人拉」,同我地分享佢從預演佔中至今既心路歷程。

曾經,有511個香港人喺2014年7月2日,因為參與學聯發起嘅留守遮打道行動被捕,我地就將511位公民抗命者簡稱為「72511」………

兩年過後,留守遮打道好似已經過左好耐咁,甚至喺網絡世界再提「72511」,就算唔比人笑,都會好似脫曬節咁,但去到現實世界,原來落到社區同街坊傾計,係會有上左年紀既長輩,因為依一場大家唔願意再提起既「預演佔中」,而同我地一齊作戰。

無錯,事過境遷到今日既政治氣氛唔同曬,非暴力公民抗命都好似恍如隔世,大家未能完全擺脫傘運過後碎片化既陰影,果種無力感都引致我地避提傘運,覺得以傘運為恥。但大家真係唔好忘記,當連社區擦身而過既街坊長輩,都曾經同我地一齊,為住民主理想無懼抗命。

就算失望,不能絕望,寫依個片段比大家,純粹係想灰到爆既各位,一定要頂住,有好多你唔認識既人,都同你一齊撐緊。

希望星期六晚中環遮打見到大家啦。

發表回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *